10 saker du behöver veta innan du köper en Yamaha R1

Den moderna Yamaha R1 har blivit en mer spårorienterad maskin, med 200 hästkrafter, det är en av de mest kraftfulla massproducerade cyklarna som finns tillgängliga för närvarande. Tyvärr har den också, på många sätt, förbi sin prime, som så många literscyklar idag har den behövt hoppa igenom många ringar för att uppnå utsläppsöverensstämmelse och uppenbara kompromisser har behövt göras på vägen. Det är fortfarande en otrolig maskin, men med R1M för länge sedan tagit rollen som flaggbärare för varumärket, kan det vara mer meningsfullt att köpa en begagnad version från den tidigare, utan tvekan bättre generationen.

10Första riktiga literscykeln

Honda var den första tillverkaren som bröt sig loss från branschens sportcykelstandard på 750 cc med sin CBR900RR FireBlade , under flera år var Yamaha inte ens näst bäst. Det tog dem nästan 5 år innan de kunde komma med ett verkligt svar på den allt mer konkurrensutsatta konkurrensen, deras svar kom så småningom i form av den första riktiga 1 000 cc maskinen. Mer förskjutning, mer kraft, mindre vikt, en första för klassen som först nu började bildas.

9Ett nytt riktmärke

Yamaha fick förstahandsfördelen och var i praktiken två hela år före gänget. De vann på banan och i showrooms över hela världen. Det var en sensation över en natt, och skulle stanna i toppen under de närmaste åren tills Suzuki kom ut med K5 Gixxer som var banbrytande i sin egen rätt.

8Staple Sportbike

Ett tag var det den mest populära sportcykeln vid en tidpunkt då sportcyklar var den populäraste plattformen, de sålde i massor i början av 00-talet. Eftermarknaden exploderade samtidigt, och du kommer att kämpa för att hitta en benstock första eller andra generationens R1 som ett resultat. Dessa cyklar modifierades och kördes hårt direkt utanför porten, vilket gör begagnatmarknaden till en ganska förrädisk plats.

7Ofta misshandlad

Tidiga modeller har ett känt kopplingsproblem, så du behöver bevis på att arbetet redan har gjorts, och att EXUP-ventilen tenderar att kärva med tiden. Detta är dock lite av en omstridd punkt, eftersom de flesta cyklar redan har ett eftermarknadsavgas installerat. Spårkonverteringar är också ganska populära, och vi skulle inte rekommendera att ge dem en andra titt, oavsett hur billigt, eftersom de kan mycket väl gömma en böjd ram under de nya kåporna.

6CP4 motor

Att säga adjö till det otroliga 20V-huvudet R1 var synd, men avvägningen för crossplane (CP) 4 var verkligen värt det eftersom det gav cykeln ett välbehövligt mellanregister och en av de bästa avgasnoterna av alla inline 4 superbikes. Med de flesta av inline 4-tävlingarna som lider av ett svagt vridmomentband, var detta ett revolutionerande drag som verkligen skilde dem åt och gör detta till den bästa R1:an och erbjuder också det bästa totala värdet på begagnatmarknaden.

5Revs Your Heart

Det kan verka lite dumt, men de tar verkligen denna marknadsföringsslogan på största allvar. Det är något som syns i alla deras produkter, inte minst deras sportcyklar. Äldre, första generationens cyklar kanske saknar kraft, men de är råa och utan tvekan mer skrämmande. 20V-cyklarna skriker till 90 mph på första växeln, vilket tekniskt sett är ett tillverkningsfel, men ändå ganska underhållande, och CP4-cyklarna är precis så mycket bättre i alla avseenden.

4Inte nödvändigtvis den största

Även om den senaste versionen av R1 verkligen är en bra cykel, med häpnadsväckande 200 hästkrafter , all den senaste säkerhetstekniken för att skydda dig från dig själv, är den inte längre bäst i klassen. Konkurrensen är hård och det finns nu bättre alternativ om du är villig att spendera när $20 000 . Yamaha kommer att peka dig mot den dyrare R1M (bilden) och berätta att det är bäst, vilket det är, men för de pengarna måste du tacka nej till en Aprilia, som är bättre på gatan och kommer ganska nära på rätt spår .

3Utsläppsfrågor

Av alla motorcyklar för att verkligen känna utsläppen nypa måste det vara högprestandasegmentet som lider mest. I den här klassen är utsläppen högre än de flesta småbilar och för att bromsa att cyklarna tyngs ner av hästkraftsslukande utsläppsenheter.

2Inte en pendlare

Alla som hoppas kunna använda en R1 av vilken generation som helst som pendlarcykel, tänk om. Du kan tekniskt sett göra det, men det kommer att kännas mer som en tortyranordning än något roligt. Alla sportcyklar lägger vikt på dina handleder och blir varma i trafiken, vilken generation av R1 som helst kommer att göra just det, men den senaste versionen är så mycket mindre bekväm.

1Bästa alternativen

Om du vill ha det bästa värdet R1, måste du använda den tidigare generationen, CP4-motorn är fantastisk, och dessa cyklar är fortfarande nya nog att vara incidentfria om du shoppar runt. Om du vill ha den bästa R1:an måste du spendera de extra pengarna och köpa den mycket spårfokuserade R1M, men om du letar efter en rolig gatucykel som har alla bra bitar från R1, bör du ta en ordentlig lång titt på MT-10. Samma bra motor som förra generationen, bara bättre ergo och ajanta pharma kamagra lite mjukare fjädring.

Leave a Comment