Varför Isle Of Man TT är Årets mest löjliga lopp

Isle of Man TT trotsar alla odds när det kommer till vad den genomsnittlige motorsportfanatikern bestämmer som norm. Dess fara är dess charm, säger folk, och det har alltid varit sant för all motorsport. Men aldrig har tanken på att tävla direkt inför oöverträffad fara tillämpats så starkt på ett enastående lopp eller evenemang som detta. En gång om året tar tjgo ryttare till de bergiga, trottoarkanter och byggande överströdda bergsvägarna på den lilla ön Irländska sjön för att ta emot den ultimata spänningen under motorcykelsäsongen.

En kort historielektion om Isle Of Man TT

Isle of Man Tourist Trophy består av en veckas träningspass som föregår en hel veckas racing runt den 37,3 mil (60,72 km) Snaefell Mountain Course. Det var dock inte alltid ett så långt varv, med den första TT på ön som hölls 1907 på St John’s ‘Short’ Course på 15 miles över 10 ansträngande varv. 1911 byttes till den bana som fortfarande används än i dag – en bana som har en otrolig höjdförändring på 1 300 fot från havsnivån och inte mindre än 219 hörn.

RELATERAD:10 Skäl Till Varför Isle Of Man TT Är Det Största Loppet På PlanetenDet blev en del av FIM Motorcycle Grand Prix World Championship (som nu heter MotoGP) 1949, och fortsatte i denna roll fram till 1976. Sedan dess har TT uppträtt i olika mästerskapsformer och har konsekvent dragit kritik för den inneboende faran som både ryttare och åskådare är. lägga in varje år. På en ren konkurrensnivå sägs det ofta att den hårdaste motståndaren inom motorsport är klockan – det är det som gör tidsloppsracing så unik. Behandla det som en rallyetapp, bara flera gånger längre och mycket snabbare.

Isle Of Man TT är ett lopp behäftat med tragedi

Den ökända bergsbanan hade en gång världsmästerskapsstatus och var värd för det brittiska Grand Prix fram till 1977. Beslutet togs efter att en växande förar- och tillverkarbojkott hotade evenemangets livskraft – en bojkott som först började ta fart efter italienaren Gilberto Parlotti miste livet i TT 1972, vilket fick vännen Giacomo Agostini att besluta sig för att aldrig tävla på Isle of Man igen. Parlotti var den 99:e ryttaren som miste livet i Isle of Man TT-veckan. 265 har dött totalt sedan loppets start i Snaefell 1911. Sedan Grand Prix flyttade bort från Isle of Man och till det brittiska fastlandet, är en ryttare inte längre skyldig att tävla i TT för att bevara sina hopp om mästerskap. Istället har varje tävlande sedan 1977 gjort det villigt samtidigt som de ständigt kämpat mot den framstående mentala konflikten om självbevarelsedrift.

Freakolyckor är alltid ett verkligt hot för de närvarande, och detta var aldrig vanligare än 2018, när Steve Mercer skadades allvarligt i en frontalkrock med en kursbil som körde i spetsen för en konvoj av polisbilar på deras vägen till en dödsolycka som involverade Dan Kneen längre fram på banan. Mercer hade blivit tillsagd av marschaller att åka i fel riktning tillbaka till depån under den röda flaggperioden för den första olyckan.

Förbättring av Isle Of Man TT

Säkerheten har, även om det visserligen är tyst, förbättrats i ökande takt på Isle of Man. Alla former av åkning i våta förhållanden har förbjudits av tävlingsarrangörerna under större delen av detta århundrade, och LED-flagga varningspaneler har installerats på platser – ungefär som de som ses på FIA-klassade specialbyggda racerbanor. Antalet tillåtna bidrag har också reducerats till enbart de absoluta proffsen. Men på ett spår av denna skala och längd, kantat av betongväggar, träd, hus, enorma droppar och inga betydande säkerhetsbarriärer att tala om, är antalet främmande och okontrollerbara variabler gigantiskt.

Leave a Comment