10 saker du behöver veta innan du köper en Ducati Panigale V4

Superbikeklassen har aldrig varit närmare, och vi är bortskämda med valmöjligheter. Med det sagt, strängare utsläpp drar ner den totala effekten över hela linjen, och nya Panigale är inget undantag i år, men 210 hästkrafter är fortfarande en löjlig mängd kraft. Att gå ut och köpa förra årets modell för de få extra hästarna vore dock ett misstag, eftersom cykeln redan har mycket mer kraft än någon egentligen kan använda i den verkliga världen och det har funnits flera fixar till denna modell längs vägen, något allt köpare bör vara medvetna om. Flaggskeppet Ducati är en teknisk tour de force, packad med all möjlig ny teknik för att hålla all kraft i schack tills du verkligen behöver den.

10916 Härstamning

Den helt erövrande Ducati från 90-talet är både en designikon och en otrolig prestandamätare. Historia räknas inte för mycket i sportcyklarnas snabbväxande värld, men när din farfar var 916 betyder det något. Den var långt ifrån perfekt , den var opålitlig och obekväm, men allt eftersom åren har gått fortsatte Ducati att förfina och bygga vidare på den grunden, och Panigale V4 är den senaste i evolutionsprocessen.

9Att överge Tvillingarna

V-twin (eller L-Twin) motorkonfigurationen var en del av Ducati DNA i över 40 år. De hade vunnit hundratals lopp med den, men de träffade så småningom en tegelvägg med den när det gäller prestanda. Den gamla 1299:an tjänade över 200 hästkrafter, men den var, och är fortfarande en handfull i vilken miljö som helst, och trots det, blev den fortfarande trasig på banan, det enda alternativet för mer kraft var att byta till en annan motorkonfiguration, en som deras gamla nemesis Honda var pionjär på banan.

8SBK-teknik

Panigale kör mer eller mindre samma chassi som SBK racercykel, det är en specialbyggd racermaskin och det är det du betalar för. Allt på de här cyklarna är så lätt som det kan vara, allt är så tekniskt avancerat som det kan bli och allt bidrar till en rasande fart. Inget märke är så involverat i motorsport på toppnivå som Ducati, de tror verkligen på försäljningstekniken “vinn på söndag”.

7Otrolig design

Från den underbara svingarmen till den minutiöst skulpterade kåpan, cykeln är ett av de bästa exemplen på modern sportcykeldesignfilosofi. Allt är målmedvetet, men ändå elegant och otroligt välgjort. Förr i tiden kritiserades de alltid för deras passform och finish, men eftersom de har varit en del av VW-gruppen (som till synes ägs av Audi) är det inte längre ett problem.

6Avancerad teknik

Allt från fjädringsjustering till hur aggressiv du vill ha drag-/hjulkontrollen till hands med deras senaste elektronikpaket. Du kan styra nästan allt genom TFT-instrumentet, som är detaljerat men ändå ganska intuitivt när du har tillbringat lite tid med att “pyssla med det.”

5Spår fokuserad

Så mycket som allt är till hands, måste du närma dig det med en viss försiktighet på rätt spår. Det kommer att ta tid och flera varv runt banan att få cykeln att ställa in rätt, även om du kan göra det långsammare. När du väl har spenderat tid på cykeln och fått den uppringd är det ett precisionsinstrument som kommer att utmana ryttare på alla nivåer. För vissa kommer dess komplexitet att vara något de älskar, men för andra kan det vara en källa till frustration.

4Beroendeframkallande kraft

Ingen behöver den här typen av kraft på två hjul, faktiskt i fel händer är det ganska farligt, även med all den senaste säkerhetstekniken. När du väl upplever den blandningen av upprymdhet och skräck blir det beroendeframkallande. Det är den främsta anledningen till att så många älskar cyklar som denna och även om cykeln aldrig kan anses lättillgänglig, är det förmodligen den mest “tillgängliga” 200 hästkrafter motorcykeln.

3Exklusiva maskiner

Dessa cyklar är handgjorda, har den senaste racerbaserade tekniken och är väldigt italienska. Ingen kommer någonsin att betrakta en Panigale som bra valuta för pengarna. Det är en av dessa maskiner som ger dig allt, till ett pris. Inte bara i ekonomisk mening, utan att äga en av dessa cyklar innebär också att kyssa det praktiska hejdå, de blir varma, de är obekväma och är nästan omöjliga att cykla i låga, lagliga väghastigheter.

2Suspension

Om du ska betala $30 000 för en cykel kanske du förväntar dig det bästa av det bästa överallt, och när det gäller fjädring levererar de i form av en top of the line semi-aktiv enhet från Öhlins. Som sagt, den har också en otrolig nivå av anpassning som kommer att uppmuntra dig att göra saker värre snarare än bättre. Det är en av de cyklar som om du hittar rätt uppställning kan det vara bäst att lämna den ifred eller söka professionell hjälp.

1Imperfekt på alla nivåer

Panigale är inte den perfekta sportcykeln de vill att du ska tro att den är. Du måste närma dig det med försiktighet. Faktum är att det har förekommit flera återkallelser tidigare och de kommer inte att ta slut direkt eftersom dessa cyklar är ofullkomliga av en anledning, de är gjorda för hand, så de kommer aldrig att vara perfekta, men de har “själ” och om det är något du värdesätter, kommer Panigale inte att göra dig besviken.

Leave a Comment