10 saker du bör veta om Flat Track Racing

I en eller annan form har plattbana racing funnits sedan motorcyklar uppfanns och har varit populära än i dag. I början av 1900-talet blev motorcyklar redan kraftfullare, de utvecklades gradvis från mopeder till fullfjädrade motorcyklar . När denna förvandling ägde rum, växte brädracing i popularitet, men blev också för snabbt för sitt eget bästa. På 20-talet var träskivbanorna alldeles för farliga, det var då den mest dödliga sporten, med förare som regelbundet förlorade livet. Det var bara logiskt att flytta till grusbanor, och så föddes plattbana.

10Naturlig utveckling av Board Track Racing

När cyklarna blev kraftfullare blev de små gränserna för kretsloppet dödliga. Oljeutsläpp var vanliga och banorna skulle bli mer som isbanor än racingbanor. Det var logiskt logiskt att gå bort från detta koncept, låta cyklarna komma närmare sin toppfart och hjälpa förarna att överleva det enstaka utsläppet.

9Började på 20-talet

Tekniskt sett började det så långt tillbaka som på 20-talet, med ryttare som bytte de farliga brädorna för mjukare smuts. Cyklarna förblev mer eller mindre desamma, men förvandlades med tiden till något helt annat än de första dagarna. År 1932 erkändes den som en officiell sport av AMA som AMA Pro Flat Track Racing-serien.

8Den vanligaste motorsporten i Amerika

Tyvärr gick det inte helt smidigt och sporten, som i stort sett alla sporter, stannade av när andra världskriget bröt ut. Förkrigsrekord är få och långt emellan, men i slutet av 40-talet var det tillbaka i full gång, och utvecklades sedan till den mest populära motorsporten i USA på 50-talet, och lockade alla de bästa förarna och enorma publik.

7Indian V Harley

Mellan slutet av 40-talet och början av 60-talet var det en rak skjutning mellan Indian och Harley-Davidson, där Indian upplevde en gyllene era mellan 51 och 53 och vann tre mästerskap i rad. Tyvärr skulle Indian gå under samma år, vilket lämnade Harley att dominera under resten av decenniet tills den internationella konkurrensen kom på 60-talet.

6Internationell tävling

1963 bröt Matchless, en brittisk motorcykeltillverkare, en lång sekvens av Harley-Davidson-segrar. Tyvärr föll även de i vägkanten kort därefter och gick under 1966. Men då hade BSA och Triumph anlänt, och Triumph var särskilt motiverad att brottas med kronan från Harley, och 1967 gjorde de just det, och gick sedan rygg till rygg 1968. Detta var verkligen guldåldern för plattbanas racing, Yamaha gick också in i striden och gick också rygg mot rygg 1973 och 1974, Harley kämpade för att hänga med och tvingades komma med ett svar.

5Harley-Davidson XR750

Om du kan sammanfatta racing på platt bana i en motorcykel, skulle den motorcykeln vara XR750, en cykel utvecklad med det enda syftet att vinna lopp. Den mötte hård konkurrens från den brittiska och japanska kontingenten men så småningom av sina respektive utmaningar och fortsatte med att bli den mest framgångsrika motorcykeln i plattbanas historia, och utan tvekan motorsporthistoria, med 29 titlar i sitt namn.

4Avtagande intresse

Mellan bristen på konkurrens och den ökande populariteten för andra motorcykelracinggrenar, var intresset på en rekordlåg nivå för platta banserier i början av 80-talet. Både landsvägs- och banracing hade blivit mer organiserade, mer konkurrenskraftiga och effektivare marknadsföringsverktyg för sponsorer, men det rådde ingen tvekan om att den nya killen på kvarteret som stal de flesta fansen var Stadium Supercross, som visade sig vara en stor hit i 80-tal.

3Regeländringar

I ett försök att hjälpa Harley att behålla sin fördel, dödade arrangörer nästan omedvetet sporten genom att ge andra tillverkare hinder som de helt enkelt inte kunde övervinna. Den mest iögonfallande av dessa regeländringar kom i form av begränsning av kapaciteten för tvåtaktscyklar, direkt inriktad på den mycket framgångsrika Yamaha-cykeln från tidigt 70-tal.

2Amerikansk Flat Track

Även om det vid ett tillfälle i historien var den främsta motorcykeltävlingen, existerar den som en nischad motorsport idag . Med glansdagarna väl och genuint bakom sig finns det fortfarande tillräckligt med intresse för att hålla Harley investerad, och när Indian gör comeback är det återigen en del konkurrens i produktionsklassen.

1Speedway

Med regeländringarna som effektivt tvingade bort internationell tävling ur den amerikanska plattbanan, blomstrade Speedwayracing i Europa. Även om det är tekniskt sanktionerat av FIM , är det mycket närmare hästkapplöpning än motorsport, eftersom det mesta av finansieringen kommer från den lukrativa sportspelbranschen.

Leave a Comment