10 skäl till varför vi fortfarande älskar 2-taktsmotorer

I en eller annan form har 2-taktsmotorn funnits i över ett sekel nu, och precis när alla trodde att den var död och begravd som en motorcykelmotor fick den sitt stora genombrott. I grunden är 2-taktare enkla motorer som fungerar utmärkt för små applikationer som motorsågar och röjsågar där verktyget behöver arbeta i olika riktningar. Motorcyklar behöver inte nödvändigtvis den funktionen, vilket är anledningen till att när 4-taktstekniken minskade gapet på 2-takts, så försvann 2-taktscyklarna nästan. Deras största nackdel är utsläpp , men de har mycket att göra och har nu ett trick i oljebränningshylsan som kan bekämpa alla dessa oförbrända kolväten.

10Lätt att underhålla

Det var lite av en myt att de var lågt underhållna, och även om det är sant i vissa avseenden, behöver de flesta högpresterande 2-taktscyklar större översyn oftare än någon 4-taktare med samma hästkrafter. Vad de har på sin sida är att de är mycket lättare att ta isär och ger nybörjarmekaniker mer utrymme för misstag.

9Förenklad design

Det som gör dem lättare att underhålla är det faktum att de i princip är relativt enkla och behöver bara de tre huvudelementen för förbränning; luft, bränsle och gnista. Bränsle och olja är integrerade, så det sker inga oljebyten, och du får ett kraftslag varannan cykel istället för 4, så de kan varva mycket högre, mycket snabbare och hårdare.

8Färre rörliga delar

Med oljan och bränslet blandat behövs ingen oljepump/smörjsystem och det finns inget behov av ventiler. Den har en tungventil som släpper in luft, sedan tänder tändstiftet helt enkelt bränsleblandningen, brända gaser kommer att strömma ut ur avgasporten in i en expansionskammare. Det är också en ganska termisk effektiv process, så de flesta 2-taktsdesigner behöver inte heller vattenkylning.

7Kraftleverans

Det som verkligen får dem att sticka ut är hur de skapar sin makt, vissa kommer att hata den och andra kommer att älska den, men det är deras avgörande egenskap. Nästan all deras kraft ligger högt upp i varvtalsområdet, ungefär som gamla turbos hade en fördröjning innan de lade ner kraften, en 2-taktare kommer att göra ungefär detsamma. När det kommer ” på röret ” är det spännande, eftersom de producerar mycket mer kraft per kubiktum än 4-taktare, och ett ljud som alla omedelbart kommer att känna igen.

6Kraft till viktförhållande

Det faktum att den har färre delar gör att deras konstruktion naturligtvis är lättare, men de levererar betydligt mer kraft. Som ett exempel från verkligheten, Yamaha YZ250 (2-takts) gör 49 hästkrafter och YZ450F (4-takts, på bilden) gör 48, YZ är ett särskilt uppenbart exempel på klyftan i prestanda eftersom 250-motorn konstruerades 1999 ( med några mindre ändringar längs vägen) och 4-takts 450 uppdaterades 2018.

5Lätt att starta

Så detta är något av en omtvistad punkt på nya cyklar med elektriska tryckknappsstartare, men en gång i tiden gjorde detta en mycket verklig skillnad på banan. Att kickstarta en 2-taktare är en lätt spark, mottrycket som genereras av stora encylindriga 4-taktare är tillräckligt för att sparka benet från kickstartaren och kan till och med orsaka skada.

4Bränslesmörjning

När det gäller att lägga oljan i bränslet finns det en stor fördel och en ganska uppenbar nackdel. Med denna konstruktion finns det inget behov av en sump eller smörjsystem som kräver oljetappar som är dyra att designa och tillverka. Tyvärr, när det kommer till förbränning, förloras all effektivitet, eftersom förbränningen aldrig kan bli fullständig och mycket bränsle går till spillo, vilket genererar mer föroreningar än en lika kraftfull 4-taktare.

3Inget Valvetrain

Ett valvetrain är dyrt att utveckla, tillverka och underhålla. Det är också en extra felpunkt för motorn, alla 2-taktare använder bara en enkel reed-ventil (ovan) som reglerar luft/bränsleblandningen. Att göra sig av med valvetrain gör cykeln mycket lättare, mindre benägen för katastrofala misslyckanden och mer överkomlig att både tillverka och underhålla.

2Kan användas i alla riktningar

Även om detta kanske inte verkar särskilt relevant för motorcykelvärlden, och mer användbart för andra små applikationer, kommer du bara att inse hur relevant det är när du ramlar av din cykel för första gången. På en 2-taktare är det värsta som kommer att hända att du läcker lite bränsle (det gör de i alla fall) men på en 4-taktare kan olja rinna in i förbränningskammaren, vilket gör det svårt att starta i bästa fall och i värsta fall, smutsa ner dina pluggar och avsluta ditt lopp tidigt.

1Moderna TPI Dirt Bikes

Det största genombrottet för 2-taktare är utan tvekan TPI (transfer port injection) som för närvarande är proprietär teknologi från KTM-gruppen, men som säkert kommer att tvinga fram ett svar från Japan någon gång. Att effektivt föra in bränsleinsprutningen till 2-taktscyklarnas värld är en stor sak, för det första gör det förbränningsprocessen effektivare, vilket gör kraftleveransen bättre, och för det andra sänker det utsläppen till en nivå som är i nivå med 4-taktstävling.

Leave a Comment