10 tips för terrängkörning med motorcykel

Många förare nuförtiden vill ge sig ut på terrängäventyr med sina motorcyklar under helgerna som ett sätt att utmana sig själva och testa gränserna för sina cyklar. Även om det låter roligt och intressant, är terrängcykling svårt jämfört med streetridning. Med det följer utmaningar och många riskabla situationer. Även de mest erfarna ryttare tycker att det är svårt och tröttsamt att genomföra en framgångsrik terrängresa. Det kräver en ny färdighetsuppsättning som tar lite tid att finslipa och fullända. Det finns inga regler utanför asfalten, ingen hastighetsbegränsning, ingen förinställd bana och andra faror jämfört med street riding. Man måste improvisera nya regler, vilket innebär att man lär sig terrängen.

För att vara säker måste du förstå några grunder för terrängkörning som kommer att lägga grunden för resten av din karriär som terrängmotorcykel. Oavsett om du är proffs eller nybörjare måste du lära dig säkerhetstips för motorcykel innan du går ut på lösa underlag med din äventyrscykel. Att lära sig dessa tips kommer att hålla dig säker och göra dig till en bättre terrängcyklist. Nedan finns en detaljerad uppdelning av 10 tips för terrängkörning med motorcykel.

10Välj rätt terrängcykel

Cyklar tjänar olika syften, och det är i ditt bästa intresse att överväga din säkerhet och cykelns förutsättningar – du vill inte pressa den utöver dess kapacitet. En äventyrscykel i full storlek eller dubbla sportcyklar är bäst lämpade för terrängkörning . Det extra vridmomentet slår in när du behöver ta dig ur knepiga situationer eller manövrera en brant backe. Men om du tappar cykeln kommer du att svettas för att plocka upp den. Att skada en sådan cykel kommer dessutom att medföra dyra kostnader för att reparera dem. Du har det bättre med lätta, prisvärda ADV-nybörjarmotorcyklar som BMW G 310 GS eller KTM 390 Adventure .

9Bär lämplig cykelutrustning

När man kör på två hjul är det så uppenbart att ha rätt växel på sig att det ofta förbises. Det är viktigt att ha rätt och passande utrustning som hjälmar, handskar, byxor, jackor och stövlar. Se till att din utrustning är bekväm oavsett om du åker stående eller sittande. Olämpliga redskap som en hjälm kommer att resultera i obehag, vilket leder till att fokus tappas. Det skulle inte sluta bra för dig eller din äventyrscykel. Ta också med dig nödverktyg som t.ex. ett däcklapparkit ifall du får punktering.

8Justera din cykels spakar för terrängförhållanden

Komforten sträcker sig till din cykels kontroller. De flesta äventyrsmotorcyklar kommer med justerbara kopplings- och bromsspakar. Om din saknar sådana justerbara spakar är chansen stor att det finns en eftermarknadsmodifiering för din terrängcykel . När du justerar dina spakar, placera dem inom räckhåll för fingrarna Eftersom det mesta av terrängkörning sker när du står på fotpinnarna, bör kopplingsspaken justeras för att manövreras med lång- och pekfingret. Detta säkerställer att du kan kontrollera kopplingen utan att ändra ditt grepp på cykelns styre, vilket garanterar snabb och smidig reaktionstid.

7Motverka luta vid vändning

Du är förmodligen van vid att luta dig in i ett hörn när du kör på gatorna. Att bära denna teknik från asfalten skulle resultera i revor på grund av att greppet förloras i löst grus. Istället bör du motvikta cykeln genom att flytta din vikt på ytterpinnen samtidigt som du trycker ner cykeln mot hörnet. Motlutning säkerställer att cykeln återfår greppet. Sitt dessutom så långt fram som möjligt vid kurvtagning. Detta är tänkt att lyfta vikten från bakhjulet och flytta den framåt för extra grepp och hastighet. Slutligen, undvik att använda frambromsarna när du kör i kurvor.

6Fokusera på vart du är på väg

Detta är förmodligen det enda tipset som överförs direkt från street riding. På grund av den ovänliga terrängen, såsom stenar, klippor och andra hinder, blir det mer avgörande utanför vägen. Att titta framåt hjälper dig att upptäcka faror framför dig och låser ditt öga på en riktig ridväg. En sak du inte bör göra är målfixering. Att låsa ögonen på något gör det nästan omöjligt att bryta sig loss från distraktionen. Att fokusera framåt säkerställer att du har tid att reagera när det behövs. Ignorera att titta på bakhjulet, även när du känner att det snurrar eller sladdar.

5Lär dig att stå upp när du rider

Gatuförare är ofta oense om att stående sänker din tyngdpunkt och ökar stabiliteten, men det är sant, stående överför vikten till dina fötter snarare än till cykelns sadel. Men att fullända denna stående ställning tar ett språng av tro för nya terrängcyklister. Stående sparar också din ryggrad från att absorbera träffar eftersom cykelns fjädring neutraliserar dem. För att perfekta stående ställning måste du slappna av och lossa på överkroppen. Var noga med att böja benen något för att suga upp eventuella stötar, eftersom dina fötter är sekundära fjädring.

4Tag-along en ridpartner och ta ledningen

Det säger sig självt att två är bättre än en. Om möjligt, ta en ridkompis när du åker terräng ifall något händer och du behöver en hand. Att försöka reda ut en situation ensam kan vara hektiskt, och alla räddningstjänster är långt ifrån din räckhåll. När du rider i en grupp bör du leda andra att ta sig an alla hinder genom att visa vägbeskrivningar till de ryttare som följer dig. Det kan låta självklart, men det är ett tips som hjälper till att undvika vanliga motorcykelolyckor i längden. Om du stöter på mötande ryttare, signalera genom att höja fingrar för att meddela dem om ryttarna bakom dig.

3Bromsa på lämpligt sätt

Vägkörning är mer beroende av frambromsarna än bakbromsarna. Terrängåkning är beroende av båda, men bakbromsen är mycket effektivare än frambromsarna. De främre bromsarna är med andra ord till för att sakta ner medan den bakre används för att styra cykeln. Vissa situationer kräver att du till varje pris undviker frambromsar, till exempel kurvtagning. Dragkraften är låg i en sådan situation, och att ta tag i dem är katastrofalt. Du kan också stänga av ABS för att hjälpa dig att stanna – många moderna äventyrscyklar har off-road ABS som är praktiskt på hala underlag.

2Luta dig tillbaka när du rider i sanden

Ridning på väg kräver att du lutar dig framåt och saktar ner. Det är raka motsatsen när du åker terräng i sanden eller slam, där du måste luta dig bakåt och få upp farten. Detta görs för att undvika att fastna eller svänga i tät sand. När du åker i sand är bakhjulsdragkraft viktigare jämfört med asfalterade ytor, där framhjulsdragkraft prioriteras. Att luta sig bakåt överför mer vikt till bakhjulet och framhjulet rör knappt sandytan. Fortkörning stabiliserar cykeln på sådana lösa eller hala underlag.

1Ta itu med vattenkorsningar

Att tackla vattenytor är en jäkla utmaning, särskilt när du inte är bekant med den givna vattenöverfarten. Utmaningen är att möta djupt vatten, lera, stockar och stora stenar. Att stanna din cykel eller ramla är det sista du vill om du är på en solotur. Det bästa alternativet är att utvärdera faktorer som vattendjup och dragkraften under vattnet. Du kan vada i vattnet innan du korsar för att välja den bästa korsningsvägen. Alternativt kan du låta en annan erfaren förare cross först och sedan följa deras spår.

Leave a Comment