Honda har byggt upp ett rykte om att tillverka några av de mest pålitliga små 4-taktsmotorerna i världen. Så mycket att namnet har blivit synonymt med tillförlitlighet, vare sig det är bilar, cyklar eller motorutrustning, allt med en Honda-motor fungerar bara. Det har också ganska felaktigt slutat med att de fått ett rykte om att vara lite tråkiga. Det är en av de stereotyperna som verkligen kommer att visa sig sanna från tid till annan, men det betyder inte att de inte också tjänar några av de mest önskvärda, kapabla cyklar man kan köpa för pengar . Som de flesta tillverkare har de sina träffar och missar , men åtminstone i deras fall kommer deras missar aldrig att lämna dig strandsatt.

10Älskar att åka: CBR954RR FireBlade

954 är utan tvekan en av de bästa balanserade sportcyklarna som någonsin gjorts, den är lika hemma både på vägen och på banan. Det var också den sista motorcykeln designad av den ursprungliga FireBlade-designern, Tadao Baba, designern bugade sig med denna sensationella maskin, och det är rimligt att säga att plattformen aldrig har varit densamma sedan dess.

9Styr klart: CB500X

Med hela äventyrscykelmarknaden som bara exploderar, är äventyrssegmentet i mellanvikt mer populärt än någonsin, med cyklar som Yamaha Tenere och Aprilia Tuareg som bryter ny mark. Hondas erbjudande är avgjort mindre spännande, med den klumpiga undermotoriserade 500:an som ställer den mot mindre nybörjarcyklar när det gäller prestanda men prissatt på ett sådant sätt att den borde konkurrera med de större mellanviktscyklarna.

8Älskar att åka: CB650R

Deras syn på en retrocykel är något de kallar en “Neo Café Racer” (vad det nu ska betyda) och bygger på samma plattform som 650 sportcykeln, och är faktiskt utmärkt. Det är en lättillgänglig, bekväm cykel och till skillnad från i stort sett allt annat i det här segmentet som verkar drivas av parallella tvillingar är det en äkta inline 4:a.

7Styr klart: CBR650R

Detta var tänkt att ersätta den ärevördiga 600-supersporten, men den möttes med ett sådant hån att Honda tvingades ta tillbaka den åldrande 600:an för en sista körning. Även om den är ganska snabb, saknar den den teatraliska högvarvsmotorn i den mer banorienterade CBR600RR, och är helt enkelt inte precisionsinstrumentet som cykeln är. Förutom att plattformen fungerar för retrocykeln är det ingen sportcykel.

6Älskar att åka: CBR1000RRR Fireblade

Med så många otroliga litercyklar på marknaden, innan Honda uppdaterade sin senaste Fireblade hade de hamnat långt efter konkurrenterna. Även om den här cykeln har för många “R” i sitt namn, kompenserar den mer än för det när det kommer till prestanda. Den är långt ifrån klassledande, men den är oöverträffad på det sätt som den balanserar verkliga prestanda på väg och banförmåga.

5Styr klart: CB500F

Ja, vi kommer att göra en andra gång på denna parallella tvilling, och om Honda vill sätta in den i fler cyklar, då kommer det att ge oss ännu mer ammunition mot dem. Det kan vara en bra nybörjarcykel om den inte var så tung, eftersom den har en relativt låg sitshöjd och mild, ohämmande prestanda. Men den är tung, den är underdriven och den är egentligen inte särskilt bra på någonting.

4Love To Ride: Africa Twin

Africa Twin har tagit några ganska stora kliv sedan den återvände till marknaden och är nu bättre än någonsin . Det är en bekväm tourer, men av alla de stora äventyrscyklarna är det Hondan som verkligen kan vara rolig terräng. Skaffa bara inte DCT-versionen, den är perfekt för turné men kommer att förstöra din dag om du är ute efter lite offroad-förmåga.

3Steer Clear: Rebel 1100

När det gäller tillgänglighet måste du ta av dig hatten för Honda för att utveckla DCT-växellådan, och att sätta den i en kryssare som hypotetiskt kommer att täcka stora avstånd, är en viss mening. Tyvärr är Rebel allt annat än en rebell, den är en ultrakonservativ kryssare, gör ganska medioker kraft för sin storlek och att lägga till en automatisk växellåda kommer bara att göra det ännu mindre roligt att åka.

2Älskar att åka: VTR1000 SP2

Frustrerade över SBK-reglerna som gjorde att Ducati kunde gå över dem, gick de och utvecklade en egen V-twin. Det fungerade bra, de slog Ducati på banan, men det slutade också oväntat med att de sålde ett helt gäng av dessa racercyklar som var nästan värdelösa på vägen. Det är väldigt olikt Honda att göra en så opraktisk maskin, men vi älskar dem absolut för att de gör den här bandagens skönhet.

1Steer Clear: Gold Wing

För att vara tydlig, var Gold Wing ganska mycket utvecklad för att bara göra ett jobb; cruising på långa motorvägar, och är mer än bekväm nog att göra det i veckor i sträck . Det är också tragiskt tråkigt. Att släpa runt all den extra vikten innebär att prestanda är begränsad, och att utföra alla låghastighetsmanöver kräver en viss grad av skicklighet och finess som de flesta inte besitter.