Morton Nomad 125 är en prisvärd nybörjarmotorcykel som ser skarp ut

Motorcykling är en konst och människor som cyklar gör det mest för mer än att bara åka från punkt A till B! Det bästa sättet att hoppa in i denna värld av frihet är att börja i det små. Och det finns nybörjarvänliga motorcyklar där ute. Det nya gänget med nybörjarmotorer för 2022 har också blivit mer intressanta och utbredda. Men det finns vissa erbjudanden som vi går miste om, och nya Morton Nomad 125 är ett av dem. Denna skarpa nakna cykel är från Morton Motorcycles som är ett undermärke till den österrikiska KSR Group. Nomad 125 råkar vara det första nakna erbjudandet och det 13:e totalerbjudandet från Morton på bara ett års existens.

Alla motorcyklar i deras portfölj kommer i ingången till mellannivå. Nomaden har ett ynkligt kraftpaket, men den är kvick och gjord för städernas liv och rörelse. Men dess höjdpunkt är de coola stylingbitarna som ger den en stor cykelkänsla. Den skarpa formfaktorn åtföljs av tre kontrasterande nyanser. För vad den erbjuder skulle Nomad 125 ha varit en mördande konkurrent för sådana som Honda Grom , Kawasaki Z125 och Yamaha TW200 . Nomad erbjuder allt som dessa minimotorer gör men i en mycket större formfaktor. Tyvärr är Nomad endast Euro. Morton Nomad 125 är en naken nybörjarmotorcykel utan krusiduller som är ganska snygg.

Morton Nomad 125 packar en ödmjuk encylindrig motor

Nomad 125 drivs av en Euro 5 klagomålsfyrtakts encylindrig vätskekyld 124,8cc enhet som ger 12,9 hk vid 9 000 rpm och 7,74 lb-ft vridmoment vid 7 000 rpm. Kraften skickas via en sexväxlad växellåda. Nomad 125 har en topphastighet på 59,6 mph (96 kmph). Det här är ganska grundläggande siffror för en nybörjarmotorcykel, men det är det som gör den här vassa maskinen till en kopp te för alla där ute. Också att lägga till användbarheten är dess hälsosamma bränsleekonomi på 280 miles från sin 3,43-liters bränsletank, det är cirka 87 miles per gallon. Du kan lära dig att åka hela dagen med Nomad 125!

En nybörjarvänlig riduppställning för den urbana djungeln

Konstruktionen är grundläggande men Motron har strävat efter att få fram en premium-attraktion till sin ödmjuka stadsmotorcykel. Nomad 125 får inverterade framgafflar och en förspänningsjusterbar bakre mono-chock. Bromsarbetet sköts av en 265 mm skiva fram och en 240 mm skiva bak. Den främre får 100/80-däck och den bakre får 140/70 lindade runt 17-tumshjul. På säkerhetsfronten kommer den med ett kombinerat bromssystem (CBS) som är en slags grov form av ABS. Föraren sitter upprätt, trots att motorcykeln ger en aggressiv aura. Fotpinnarna är precis under ryttaren, och sittplatserna är mysiga för korta stadsspurter. Dessutom gör tjänstevikten på bara 328 pund detta till en mycket smidig motorcykel, lätt att manövrera och bemästra. Det finns ett absolut minimum av teknik på Nomad 125. Dess digitala instrumentkluster är grundläggande men visar all viktig information skarpt.

Morton Nomad 125:s aggressiva utseende är en utmärkande funktion

Den mest imponerande delen av denna ödmjuka maskin är dess stil. Morton Motorcycles har lyckats ge Nomad 125 en stor cykelkänsla tack vare den utbuktade vassa karossen. De kantiga karosspanelerna flyter smidigt från fram till bak och kompletteras av LED-belysning i båda ändar. Strålkastarnas DRL är också vinklade för att göra ett skrämmande ansikte. Den bakre delen är ren, och den får en däckkramare som rymmer blinkers och registreringsskylt. Designen med delade säten accentuerade ytterligare dess sportiga tilltal. Endast tre färger erbjuds på Nomad 125: svart, vit och grå. De vita och gråa alternativen kommer med kontrasterande mortongula hjul och en tankremsa. Den svarta får dock bara tankremsan (hjulen är mörklagda här). Denna nakna maskin får också en motorkåpa som förstärker dess muskulösa skärpa. Den aggressiva stylingen, särskilt tanksvängarna, påminner oss om KTM Dukes. Vid första anblicken skulle du aldrig anta att den här ynkliga 125cc-maskinen inte är något annat än en streetfighter i mellanvikt!

Morton Nomad 125 kostar från cirka 3 600 $ men det finns en fångst

Denna nybörjarvänliga motorcykel har en mycket prisvärd utsikt. Nomad 125 börjar med en MSRP på 3 499 € (~3 653 $ vid nuvarande växelkurser). Denna motorcykel erbjuds för närvarande i Frankrike och Italien, men den kan snart spridas till andra delar av Europa. Dess största konkurrent där är Yamaha MT125, KTM Duke 125 och Kawasaki Z125. Och nej, den kommer inte att ta sig över dammen till Nordamerika.

Leave a Comment