10 saker vi just lärt oss om dödens skrämmande mur

Sedan vi kunde åka motoriserade tvåhjuliga fordon, har vi som art varit fast beslutna att göra några allvarligt dumma saker på nämnda maskiner. Strax vid sekelskiftet började något som kallas board-track racing fånga sig, och det blev den farligaste sporten i världen mycket snabbt. Ett derivat av det speciella märket av galenskap var temaparkversionen, även känd som “The Wall Of Death.” Även om det inte var alls lika dödligt som board-track racing, eller flat track racing för den delen, namnet fastnade, utvecklades det till en annan nöjesparksattraktion som “The Sphere Of Death” som nu är vanligare, och de ganska mycket Använd endast modifierade smutscyklar. Väggen var mer som en gigantisk skopa, och cyklarna i skopan var långt ifrån pålitliga, så mekaniska fel skulle säkert göra det intressant för åkarna.

10Började på Coney Island

Liksom de flesta saker som har med temaparker att göra, började det hela på Coney Island redan 1911. Med allt som har funnits så här länge blir allt lite grumligt, men det är allmänt krediterat som utgångspunkten. På den tiden skulle det ha krävts några seriösa “mineraler” för att komma på vad vi kan föreställa oss skulle ha varit en Harley-Davidson Strap Tank , eller något liknande från Indian, och sedan åka runt vad som skulle ha varit en hastigt sammanslagen vägg av plankor.

9Inte din genomsnittliga nöjesparkslag

Denna “handling” växte snabbt i popularitet och spred sig genom USA, sedan gradvis även resten av världen. Under de första åren skulle detta verkligen ha varit en sann dödsförakt, men som något sådant här avtog populariteten och försvann sakta eftersom den blev säkrare och mindre “dödsföraktande”.

Den förblev populär i Storbritannien mycket längre än de flesta andra länder, men dog så småningom ut. Temaparker i allmänhet dog ut i Storbritannien, så detta blev något av en fristående akt ett tag, men varade inte.

7Tonade in i dunkel

På 70-talet var det i stort sett borta, andra saker som berg-och dalbanor hade blivit mycket mer intressanta i nöjesparker och att hoppa motorcyklar över bussar och bilar blev mycket mer “dödsföraktande”. Originalbildtext: Daredevil Evel Knievel vilar på sjukhus efter att ha drabbats av 1/31, en fraktur på höger arm och vänster nyckelben efter att ha tappat kontrollen över sin motorcykel medan han tränade ett planerat hopp över en pool med 13 citronhajar. Knievel, som återhämtade sig på Michael Reeses sjukhus, hade rensat poolen men sladdade och kraschade genom en barriär och in i tv-kameran och kameramannen. Sanningen att säga var det uppenbarligen farligare, och flera ryttare som försökte replikera Evel Knievels bedrifter dog när de försökte.

6En väckelse tack vare klassisk motorcykelkultur

Efter decennier vid sidan av, har ökningen i popularitet för klassiska motorcyklar utlöst något av en återupplivning. Med så många nya caféracers och retromotorcyklar på marknaden har allt som är kopplat till dem historiskt återigen blivit aktuellt. Från läderbagage till obskyra periodkorrekta händelser, inklusive väggen, allt har gjort comeback.

5Låg hastighet

Den ursprungliga “Wall of Death” är relativt liten, så det krävs bara att föraren får upp cykeln till runt 20 mph-märket innan den genererar tillräckligt med g-kraft för att stanna på väggen. Allt snabbare skulle antingen ha belastat konstruktionen för mycket eller fått föraren att tappa kontrollen över cykeln (och ja, det är ett lejon i sidvagnen).

4Hög G-kraft

Även relativt låga hastigheter kan generera en otrolig mängd centrifugalkraft, och det översätts till tillräckligt med g-kraft för att få vissa människor att svimma. Under de första åren skulle detta ha varit centralt för attraktionen, eftersom vetenskapen bakom cyklarna som klamrade sig fast vid väggen ännu inte var allmänt känt, eller ens helt förstått.

3Guy Martins rekordslag

Spola framåt till 2000-talet och de flesta har praktiska kunskaper om fysiken som är inblandade, men om du vill sätta rekord räcker den normalstora väggen helt enkelt inte. Reality TV ligger tekniskt bakom Guy Martins rekord, eftersom det var hans program som betalade för det ändamål som byggdes “Wall of Death” som de använde för hans körning. För att han skulle komma upp i den högre hastigheten behövde han en mycket större, mycket kraftigare vägg för att han skulle nå målet på 70 mph.

2Skräddarsydd “Vägg”

Muren som byggdes för rekordet var gjord av flera fraktcontainrar uppställda i en cirkel, en cirkel som var noggrant beräknad. Den var tillräckligt liten för att han skulle komma upp säkert och tillräckligt stor så att g-kraften i den hastighet som krävdes inte skulle få honom att svimma. Isle of Man TT-föraren slog först det gamla rekordet på 70 mph, och gick sedan och satte ett nytt riktmärke på 78 mph . Med denna hastighet sades han ha uppnått över 5gs.

1Cyklarna

Den första körningen gjordes på en lätt modifierad modern Indian Scout , men den andra körningen gjordes på en gammal BSA som han hade byggt själv. Det var ett passande urval av motorcyklar, eftersom det i hög grad är den typ av motorcyklar som de tidiga stuntförarna skulle ha använt.

Leave a Comment